Tömma dödsbo i Stockholm – vad du behöver veta som barn till den avlidne

19 april 2023 Julia Zsiga

När en nära anhörig går bort är det vanligt att barnen behöver hjälpa till att tömma dödsboet. Det kan kännas överväldigande att hantera allt papperarbete och göra sig av med ägodelar. I den här artikeln får du viktig information om vad du behöver veta när du ska tömma dödsbo i Stockholm.

Kontakta en auktoriserad dödsbohandlare

Innan du börjar tömma dödsbo i Stockholm är det en bra idé att kontakta en auktoriserad dödsbohandlare i Stockholm. De kan hjälpa dig att hantera allt som behöver göras och ta hand om ägodelarna på ett professionellt sätt. Det kan kännas overkligt att tänka på att rensa ut allt, men med hjälp av en dödsbohandlare kan processen gå smidigare och du kan undvika onödig stress.

Gör en inventering av ägodelarna

Innan du gör dig av med något är det viktigt att göra en inventering av ägodelarna. Det kan kännas jobbigt att gå igenom allt, men det är viktigt för att se till att alla värdefulla saker tas om hand på rätt sätt. Saker som inte har något större värde kan doneras till välgörenhet eller säljas på loppmarknad. För att undvika konflikter mellan syskon är det bra att vara tydlig med vem som ska få vad.

image

Ta hand om det administrativa

Att hantera allt papperarbete efter en persons bortgång kan vara överväldigande. Det kan inkludera allt från att avsluta prenumerationer till att avsluta telefonabonnemang och skicka in dödsannonser till tidningar. För att göra processen smidigare kan du ta hjälp av en jurist eller dödsbohandlare som kan hjälpa dig med allt det administrativa.

Var inte rädd för att ta hjälp

Att hantera ett dödsbo är en jobbig och stressig uppgift. Det är viktigt att du inte känner dig ensam i processen och att du inte tvekar att ta hjälp. Oavsett om det handlar om att be vänner eller familj om hjälp, eller att anlita en professionell dödsbohandlare eller jurist, så kan du undvika onödig stress genom att ta emot hjälp.

Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att processen med att tömma ett dödsbo kan ta tid. Det är viktigt att du tar hand om dig själv och tar pauser när du behöver det. Med rätt hjälp och stöd kan du hantera denna uppgift på ett bra sätt och ta dig igenom denna svåra tid.

Fler nyheter